Cât de simplu poți deschide un start-up în Elveția

 

Dezvoltarea unei afaceri în Elveția este mult mai accesibilă pentru investitorii români, care doresc să-și plaseze investițiile într-un mediu concurențial, cu o fiscalitate redusă și un cadru legislativ extrem de bine conturat și predictibil. Interesul pentru Elveția ca principal punct de investiție pe continentul european este pe deplin justificat, guvernul susținând în continuare mediul de afaceri cu măsuri economice menite să încurajeze înființarea unor companii sau filiale de către cetățeni străini.

Există, desigur, numeroase forme juridice de organizare a unei întreprinderi puse la dispoziția investitorilor străini în funcție de rezultatele economice urmărite , dar și de disponibilitatea financiară a acestora sau gradul de risc pe care investitorii sunt dispuși să și-l asume. Cu toate acestea, modalitatea cea mai simplă și eficientă pentru începerea unei afaceri pe piața elvețiană este înființarea unei societăți private cu răspundere limitată ( în franceză SARL, în germană GmbH).

Condițiile pentru înființarea unei SARL sunt prevăzute de Codul Elvețian al Obligațiilor, iar avantajele oferite pentru investitorii aflați la începutul propriei afaceri sunt incontestabile.  Capitalul social minim cerut pentru înființarea societății este de numai 20.000 CHF și trebuie vărsat în integralitate la data constituirii, în timp ce aportul minim al unui asociat este de 100 CHF. Desigur răspunderea este limitată la bunurile și activele financiare ale societății, asociații neputând fi obligați să răspundă cu patrimoniul propriu pentru datoriile asumate de SARL. Totodată, societatea poate fi constituită dintr-un singur asociat, fără a fi necesară existența unui consiliu de administrație, fapt ce permite păstrarea la minimum a cheltuielilor structurale ale societății. Cu toate acestea, este necesar ca cel puțin un asociat să aibă drept de rezidență în Elveția.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru înregistrarea societății sunt reduse, constând în principal în onorariile notariale și taxele de înregistrare în Registrul Comerțului, acestea ajungând la suma de 2.000 CHF dacă operațiunile sunt efectuate prin intermediul sistemului informatic pus la dispoziție de Secretariatul de Stat pentru Afaceri (SECO).

În concluzie, deși crearea unui start-up în Elveția se face printr-o modalitate simplă și eficientă, investitorii au nevoie de consultanță juridică și asistență specializată pe tot parcursul procedurii pentru siguranța afacerii lor.

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să contactați echipa noastră specializată de avocați.

8.10.2019